Montag, 30.05.2022: Aufbau eines fachspezifischen Fragebogens und Online-Workshops zum Mindset nach Dweck

Jana Rehberg (Goethe-Universität Frankfurt)

Warum geben manche Personen nach Rückschlägen auf, während andere mit ähnlichen Voraussetzungen die nächste Herausforderung suchen? Dieser Frage geht die Mindset-Forschung, basierend auf den "theories of intelligences" nach Dweck, auf den Grund. Inzwischen konnte eine Vielzahl von Studien zeigen: der Glaube darüber, ob Intelligenz eine entwickel- oder unveränderbare Eigenschaft ist, kann einen Einfluss darauf haben, ob Menschen bereit sind, sich Herausforderungen zu stellen, aus Fehlern zu lernen und wie konstruktiv sie mit Rückschlägen umgehen. An dem einen Ende des Mindset-Spektrums glauben Menschen, dass Intelligenz und Talent vollständig angeboren und somit unveränderbar zu einer Person gehören (Fixed Mindset). Am anderen Ende des Spektrums glauben Menschen, dass diese Eigenschaften immer weiter entwickel- und ausbaubar sind (Growth Mindset). In der Regel positionieren sich Personen entlang dieses Spektrums und sind selten an den Extremen zu verorten. Zudem zeigt sich, dass das Mindset einer Person sowohl bereichs- als auch situationsspezifisch sein kann...

Ort: online - wenn Sie Zugang haben wollen, schicken Sie bitte eine Nachricht an Angelika Spörer-Schmidle
Einladender: C. Cederbaum, W. Paravicini, J.-P. Burde

Donnerstag, 02.06.2022: Stability of AVTD Behavior for Polarized T^2-Symmetric Space-Times

Prof. Dr. Jim Isenberg (University of Oregon, USA)

JoMaReC: One of the most effective tools for proving that Strong Cosmic Censorship holds for a family of cosmological solutions of Einstein’s equations is to verify that these solutions all exhibit Asymptotically Velocity Term Dominated (AVTD) behavior in a neighborhood of their Big Bang singularities. After presenting some background history of known results and conjectures concerning the behavior of the gravitational field near the Big Bang in cosmological solutions of Einstein’s equations, we discuss recent work with Ellery Ames, Florian Beyer, and Todd Oliynyk in which we prove that polarized T^2-Symmetric vacuum solutions in a neighborhood of Kasner solutions all exhibit AVTD behavior close to the initial singularity. We also discuss our very recent extension of these results to the case of non-vanishing cosmological constant.

Einladender: C. Cederbaum

Donnerstag, 02.06.2022: TBA

Hannah Price (ETH Zürich)

Freitag, 03.06.2022: Rationale Homotopietheorie und (minimale) Sullivan-Modelle

Pascal Zeller (Universität Tübingen)

Ort: C4 H 33
Gruppe: Oberseminar Differentialgeometrie und Topologie
Einladender: Bohle, Loose

Montag, 13.06.2022: TBA

Prof. Dr. Hans-Stefan Siller (Universität Würzburg)

Gruppe: Oberseminar Fach- und Hochschuldidaktik Mathematik

Montag, 13.06.2022: TBA

Ángela Capel Cuevas

Ein Vorkolloquium ist geplant. Moderator: TBA

Einladender: Marius Lemm

Montag, 20.06.2022: TBA

Benjamin Groß (Universität Tübingen)

Gruppe: Oberseminar Fach- und Hochschuldidaktik Mathematik
Einladender: C. Cederbaum, W. Paravicini, J.-P. Burde

Montag, 20.06.2022: A new theory for fractional calculus and fractional calculus of varations as well as their numerical methods

Xiaobing Feng (UTK, Knoxville)

In this talk, I shall first briefly review a newly developed theory of weak fractional (differential) calculus and fractional Sobolev spaces. The focus is the introduction of a weak fractional derivative concept which is a natural generalization of integer order weak derivatives and helps to unify multiple existing fractional derivative concepts. Based on the weak fractional derivative concept, new fractional-order Sobolev spaces can be naturally defined and many important properties, such as density theorem, extension theorem, and trace theorem, of those Sobolev spaces can be established. I shall then introduce a class of fractional calculus of variations problems and their associated Euler-Lagrange (fractional differential) equations. Unlike the existing fractional calculus of variations, the new framework and theory are based on the aforementioned theory of weak fractional derivatives and their associated fractional order Sobolev spaces. Since fractional derivatives are direction-dependent, using one-sided fractional derivatives and their combinations leads to new types of fractional differential equations; including new one-side fractional Laplace operators and future value problems. Finally, I shall discuss some new finite element (and DG) methods for approximating the weak fractional derivatives and the solutions of fractional calculus of variations problems and their associated fractional differential equations.

Ort: N3
Gruppe: Oberseminar Numerik
Einladender: Prohl, Lubich

Montag, 20.06.2022: TBA